Història de la màquina de cosir

2021-09-11

En 1755 un alemany anomenat Charles Fredrick Wiesenthal va patentar un instrument mecànic que facilitava la costura. Era una cosa tan senzilla com una agulla amb dues puntes i un trau a l'extrem. Suficient per a ser considerada la primera màquina de cosir de la història.

 Trenta-cinc anys més tard, en 1790, un ebenista d'origen anglès que responia a el nom de Thomas Saint, va crear una màquina per cosir amb punt de cadeneta. Aquest artefacte era ideal per cosir peces de cuir i veles de vaixell.

Una mica més tard, el 1834, l'inventor nord-americà Walter Hunt, va crear la primera màquina de puntada tancada; però com que no la va patentar en el moment de la seva invenció, quan ho va intentar més tard, la seva petició va ser desestimada per abandonament. Mentre un altre inventor nord-americà, Elias Howe, va desenvolupar una màquina que tenia els mateixos elements que la d'Hunt i sí la va patentar en 1846. Malgrat el mal tràngol, tres anys més tard Hunt passaria a la història per inventar el «imperdible».

La veritat és que, si analitzem amb la lupa de la història l'evolució de la costura, veurem que molts sastres han passat a engrossir la llista d'inventors a força d'incloure petites millores en les màquines existents, com és el cas del nostre protagonista de avui, Isaac Singer. 

         Wisenthal                         Hunt                          Howe                                         Singer 

Orson C. Phelps regentava un taller que fabricava màquines de cosir sota llicència de John A. Lerow i reparava màquines Lerow i Blodgett. Estant allà, Phelps li va demanar a Singer que mirés aquelles màquines de cosir tan difícils d'utilitzar i produir. Després fer-li un cop d'ull, Isaac va arribar a la conclusió que seria més fiable si els moviments de la llançadora fossin en línia recta és a dir, de davant a enrere en lloc de circularment ... i ho va veure clar. Després de 11 dies de treball i un cost de 40 dòlars, el 1851 Isaac Singer va patentar i va desenvolupar una màquina que podia cosir 900 puntades per minut, xifra molt allunyada de les 40 puntades per minut que podia donar una costurera avesada. 

Les seves principals característiques eren: una llançadora recta òbviament, un braç en suspensió, una agulla amb un ull a l'extrem més proper a la tela i un prensatelas que subjectava la tela estirada sobre un suport horitzontal. Aquest últim detall facilitava la costura en qualsevol direcció. Finalment la màquina era accionada mitjançant un pedal. Això va ser tota una innovació perquè fins llavors es feia a mà mitjançant una simple maneta.

Alguns elements d'aquest aparell estaven clarament inspirats en la màquina que Elias Howe va inventar quatre anys enrere. Aquest el va denunciar i va guanyar el judici però fins que es va celebrar, Singer va seguir treballant i desenvolupant millores com un dispositiu per a la tensió de el fil que va patentar el 1852. 

La qüestió és que sota el nom I. Sr. Singer & Co, Isaac venia màquines a 100 dòlars la unitat. La seva practicitat per a la costura i la facilitat amb la qual s'adaptava a l'ús domèstic, van consolidar l'èxit de l'empresa. Només dos anys després de la seva invenció, Singer va obrir una filial, va aixecar una planta de producció a Nova York i va canviar la seva denominació empresarial per Singer Manufacturing Company. 

Les màquines de cosir d'avui són veritables bigams de la tecnologia, una d'elles és la màquina de cosir electrònica més venuda de mercat. La Singer Quantum Sylist 9960 és de les més avançades que pots trobar al mercat. Els seus 600 tipus de puntada et donen peu a tota mena de projectes. Puntades utilitàries, puntades flexibles, puntades decoratives ... Llarg de puntada modificable fins als 5 mm i la seva acho fins als 7 mm. Cal sumar els seus 13 ojaladores automàtics. 24 posicions d'agulla. El seu maneig es porta a terme mitjançant la seva completa consola LCD, la qual és tota una virgueria tecnològica. Amb 5 alfabets i funcions de memòria entre d'altres. Té moltes característiques bastant interessants per explicar-les en aquest resum. 

La Singer Quantum Sylist 9960 té una mida de 43,5 x 20,5 x 30,5 cm i pesa 10 kg.