Història de l'didal

2021-10-09

Un didal és un instrument utilitzat en costura que serveix per empènyer l'agulla quan es dóna una puntada. És un estri diminut, d'allò més curiós i indispensable per a tots els dissenyadors de moda i costurers de el món. 

El didal és un gobelet de petites dimensions que s'insereix en un dels dits de la mà, generalment en el cor o l'anular, i s'empra per exercir pressió sobre l'agulla en el procés de costura. El didal està fabricat en materials rígids com a metall, el que permet empènyer l'agulla sense punxar-se el dit. Per facilitar l'operació, està cobert d'osques en tota la seva superfície per donar suport a la agulla amb seguretat sense que rellisqui. El didal masculí és cònic i buit, està obert a tots dos extrems i el seu interior és llis. El didal femení és cònic i buit però està tancat en la seva part més estreta, interiorment és llis, tots dos tenen exteriorment petites esquerdes.

El didal és un instrument molt antic que ha estat trobat en tombes egípcies. En aquell temps els didals estaven fabricats en cuir i eren utilitzats per les reines egípcies, molt hàbils en l'art de cosir i brodar. També s'han trobat didals fabricats en os, bronze o ivori en diferents països europeus. 

Al segle XVI eren populars els didals fabricats a Nuremberg, que es venien en els països de l'entorn. També van ser molt famosos els didals àrabs espanyols, de bronze, en forma cilíndrica. Al segle XVIII, el didal constituïa un regal de luxe que els joves de la noblesa feien als seus núvies. 

Els didals també constitueixen objectes de regal i col·lecció. Es tracta de didals artístics, fabricats en ceràmica, que porten imprès el nom o la imatge típica d'una localitat determinada i que es comercialitzen en botigues de records.

També es col·leccionen didals històrics característics del seu lloc d'origen en funció de l'material o el tipus de fabricació. Posseir la major varietat possible d'aquests objectes menuts i útils es va convertir en autèntica passió, mentre que les cases reials de l'època rivalitzaven en l'adquisició de les peces més atractives i curioses. Es van pagar grans sumes per les peces més rares. 

Les col·leccions més importants de didals les pots trobar al Museu Arqueològic Nacional i al museu Marés de Barcelona.