Història de la moda 

2021-08-06

L'etimologia de la paraula "moda" prové de l'francès mode, que al seu torn prové de el llatí modus, i significa "manera" o "mida". En aquest sentit, la paraula moda al·ludeix a la "manera de el moment". 

Es coneix com a "moda" a l'fenomen social en què destaquen determinats estils de vestimenta i calçat. Aquestes tendències es van transformant i canviant amb el temps, i aquests canvis estan subjectes als costums, cultures, entorn i gustos dels que les consumeixen. Això vol dir, que la tendència de la moda és de caràcter passatger. 

En un sentit més ampli es refereix a la tendència predominant sobre algun objecte, lloc, hàbit o pràctica. Per exemple (a més de la roba de moda), pel que fa a llocs, es pot parlar sobre un restaurant de moda; d'algun accessori, com uns lents de moda; d'alguna activitat, uns jocs de moda, que poden ser esportius, virtuals o d'un altre tipus; de gustos, com la música de moda.La Revolució, any: 


1914: Arriba el primer sostenidor o sosteniment. 

Herminie Cadolle va ser qui va fer el primer sosteniment, a l'dividir una cotilla en dues parts. No obstant això, va ser fins a 1914 que Caresse Crosby el va patentar. L'ús de l'brasier es va popularitzar perquè durant la Primera Guerra Mundial, Estats Units va fer una campanya perquè les dones deixessin d'usar cotilla per tal que es pogués estalviar acer. 

1934: Es comercialitza l'eslip o calçotets masculí. 

Slip. Segons el cànon de moda d'avui, són l'aneguet lleig però paradoxalment segueixen sent els més utilitzats Per què? Som animal de costum? La veritat és que aquests calçotets són pràctics i còmodes per a les activitats quotidianes, per fer esport o si passes molt temps assegut. No es mouen! .Boxer lligar. El seu disseny folgat aporta comoditat i confort sempre que no els triem per fer gimnàstica. Això sí, són l'elecció de molts sobretot a l'hora de dormir ja que no se senten. Boxer ajustats. Són els menys usats però la tendència està canviant i cada vegada són més els adeptes, entre les diferents generacions, que trien aquest model de roba interior. I és que són la combinació perfecta per als que busquen estil i confort. Subjecten bé i s'adapten a el cos de cada un. 

1939: Presentació i comercialització de l'niló. 

El nou material, presentat a la Fira Mundial de Nova York de 1939, va ser un èxit immediat. Encara que es va comercialitzar per primera vegada en raspalls de dents, el seu gran èxit va venir quan es van vendre més de quatre milions de parells de mitges en unes poques hores a la primera gran venda massiva que es va fer a la ciutat de Nova York en 1940. No obstant això , tot aquest èxit comercial de cara a el públic es veuria eclipsat quan gairebé immediatament l'accés a l'material va haver de ser restringit per les demandes d'ell mateix en la fabricació de paracaigudes. 

1940: Les dones comencen a usar pantalons. 

Durant la guerra, les dones van ocupar els llocs tradicionalment masculins. Moltes d'elles en fàbriques d'armament on l'ús de pantalons era pràcticament necessari, la qual cosa permetia a aquestes dones estar còmodes i moure amb més llibertat, brindant així una alternativa i pràctica. La mateixa Chanel va usar samarretes amb pantalons solts i pantalons de mariner, mentre anteriorment eren reservades les dues peces només per a homes. 

1955: El jean causa furor a Europa. 

Va començar a ser utilitzat pels cercadors d'or de Sant Francesc fa més d'un segle per després convertir-se en un indispensable de l'guarda-roba. Com les figures de Hollywood van ajudar a convertir-lo en un element quotidià.

1959: Du Pont de Nemours inventa la popular lycra. 

El spandex o elastà (en anglès elastà) és una fibra sintètica coneguda per la seva excepcional elasticitat. És fort, però menys durador que el seu principal competidor no sintètic, el làtex natural. Es tracta d'un copolímer uretà-urea que va ser inventat el 1959 pels químics C.L. Sandquist i Joseph Shivers en Benger Laboratory de DuPont en Waynesboro, Virginia. Quan es va introduir per primera vegada, va significar una revolució en molts àmbits de la indústria tèxtil, conegut al Regne Unit i Irlanda principalment com Lycra.

1965: La minifaldilla ensenya el genoll i una mica més. 

Quan el modista André Courrèges va presentar la seva col·lecció de primavera-estiu a l'hivern de 1965, sabia que la seva carrera anava per bon camí. "Cada vegada que he fet alguna cosa modern, amb amor i entusiasme, se m'ha criticat. Ja en tinc prou", ha comentat. Així i tot, Courrèges va fer desfilar dotzenes de models amb botes blanques, vestits angulars i minifaldilles (una peça nova, deu centímetres per sobre del genoll). El públic va quedar en silenci però, quan va acabar la desfilada, Courrèges havia mostrat no només una moda nova, sinó també a la dona que la portaria.